Berlín: Proč je tak cool?

Berlín: Proč je tak cool?

Kulturní centrum, Mekka hipsterů, metropole s nekonečným nočním životem, a v neposlední řadě také odborné středisko. Řeč je o Berlíně. Do největšího města Německa míří studenti ze všech koutů světa – a jejich počet stále roste. Navíc pro nás Čechy, kteří máme Berlín od sebe pouhých 5 hodin vlakem, je tento módní hit mezi mladými na dosah ruky.

Berlín je moderní metropolí, jak má být – a také plný protikladů. Město skýtá památky a impozantní zámky a paláce, idylické přírodní lokality a také patří ke špicím zábavních scén v Evropě. Právě divoký noční život je tím, co pro většinu mladých toto velkoměsto symbolizuje. „Panuje zde uvolněná atmosféra, která se dost liší od ostatních německých měst. Pulzující noční život, mozaika obyvatel a jejich kultur z celého světa a také specifická historie vytvářejí výjimečný atraktivní koktejl,“ říká o hlavním městě student filmu Tomáš, který vyjel na pracovní stáž s programem Erasmus.

Rodiště techno hudby nabízí řadu klubů a podniků nejen ze „svého“ žánru, ale na své si přijdou také milovníci klasického rocku, popu i jazzu. Řeč je například o Tachales/Zapata, nejznámějším klubu v Berlíně (alternativní scéna), či Watergate (techno a house).

Zahálet však nebude ani studentova serióznější stránka osobnosti. Nouze není o historické centrum a řadu památek, ani o univerzitní a odborné zázemí. Braniborská brána, jež se stala Berlínu synonymem, či berlínská zeď, symbol Berlína „starého“, to jsou památky, které vám při první návštěvě vezmou dech. A přijde si zde na své i vaše kulturní já. Navštívit můžete kupříkladu Berlínský filmový festival, který každoročně uděluje Zlatého medvěda, Karneval kultur či Christopher street day, jeden z největších pochodů za práva homosexuálů.

Vedle bohatého historického jádra se Berlín pyšní také třemi univerzitami: nejstarší, Humboldtovou (z roku 1810), Svobodnou univerzitou Berlín a Technickou univerzitou (nabízející rovněž obory jako duchovní či procesní vědy).

Foto: Studenta

Nebojte se velkých věcí

Do Berlína můžete vyrazit i na delší dobu za studiem nebo na stáž a využít některého ze stipendijních programů. Co se jazykové výbavy týče, je vhodné umět německy na dobré úrovni už před odjezdem. Na pracovní stáž si student nejede jazyk doučit, ale spíše vypilovat. Pozor také na angličtinu, kterou by člověk případné nedostatky rád doháněl. Hezky poctivě!

Svědomitost ostatně platí už u samotného zařizování stáže, nepodceňte načasování. „Stáž v Berlíně je potřeba domlouvat minimálně s půlročním předstihem. O stáže v Německu je obecně velký zájem, takže přestože se většinou jedná o neplacenou práci, je potřeba počítat s větší konkurencí,“ upozorňuje Tomáš. Vyplatí se vyjet minimálně na půl roku. „Alespoň rok trvá, než se člověk začne prosazovat ve svém oboru. Je třeba zvážit, zda je prioritou jen získat zkušenosti a vrátit se zpět, anebo snaha v zahraničí zůstat,“ dodává.

Za hlavní přínos pak považuje seznámení s odborným prostředím a celkově zkušenosti z velkého světa. Stáž v Berlíně tak určitě nezlepší jen jazyk, ale dá člověku i potřebný rozhled.

Města, co teď frčí

Berlín ale není jedinou německy mluvící lokalitou, kam se vyplatí vyjet za studiem, na stáž nebo na výlet. Populární se stává také Lipsko, které je známé především jako město veletrhů. V Česku je oblíbený hlavně Lipský knižní veletrh a veletrh aut. Netřeba ale zůstávat jen u západních sousedů – v Rakousku je také Čechům dobře. Atraktivní je v neposlední řadě Vídeň. Elegantní město, které je co do bydlení a životní úrovně tradičně stavěno vedle Mnichova či Curychu.

Text: Klára Smejkalová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější