S němčinou se vám v Česku otevírá přes sto tisíc pracovních míst

S němčinou se vám v Česku otevírá přes sto tisíc pracovních míst

S Německem i Rakouskem tradičně udržujeme velmi silné ekonomické vztahy. „Německé a rakouské firmy a firmy orientované převážně na německy mluvící trh jsou páteří české ekonomiky,“ potvrzuje prof. Jiří Pešek z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

V Česku je aktivních přes osm tisíc společností z Německa a Rakouska. Společně vytvářejí 125 tisíc pracovních míst. Podle slov generálního ředitele pojišťovny Uniqa Martina Žáčka má němčinou vybavený kandidát na pracovní pozici velkou výhodu: „U velkých firem bývá dnes již, koncernovouʻ řečí angličtina, u menších je němčina nutností. Ale i u těch velkých společností je němčina velké plus a často její znalost, vedle kvalitní znalosti angličtiny, rozhoduje o tom, jestli kandidát na danou pozici uspěje, či nikoli.“

Navíc už dávno neplatí, že tyto firmy u nás poptávají pouze pracovníky do továren. Hledají i kvalifikované zaměstnance s vysokou školou do výzkumu a vývoje. Nestačí jen technická způsobilost a angličtina. To potvrzuje i rakouský tiskový referent Andreas Wiedermann: „Firmy mají momentálně obtíže s tím, aby sehnaly dobře vzdělané zaměstnance s dostatečnými znalostmi němčiny. Znalosti němčiny přitom nestojí přímo ve středu jejich zájmu, ale jsou často vedle samotné odborné kvalifikace rozhodující vedlejší kvalifikací pro přijetí do zaměstnání. V této souvislosti jsme přesvědčeni, že alespoň základy němčiny mohou znamenat pro mnoho mladých lidí rozhodující kariérní výhodu.“ Kdo chce uspět v náborovém procesu a v práci samotné, musí ovládat němčinu.

Díky historické blízkosti česky a německy mluvících národů se mentality vzájemně neliší zdaleka tolik, jako je tomu u vzdálenějších zemí. Svět německých a rakouských firem je Čechům otevřený, jedinou skutečnou překážkou je jazyk. Martin Žáček dodává: „Bez kvalitní jazykové výbavy není možná komunikace s kolegy napříč koncernem, což je dnes u nás běžnou součástí práce nejen na manažerských pozicích, ale i v oblastech upisování velkých rizik, projektového řízení, pojistné matematiky či risk managementu a řady dalších. Kdo chce uspět, musí jazyky ovládat. Němčina je klíčová v komunikaci s kolegy z centrály, její znalost zjednodušuje celý komunikační proces. Je logické, že ten, kdo němčinu dobře ovládá, má u nás ,konkurenčníʻ výhodu.“

Němčina ve firmách

- Pro více než 90 % německých firem s pobočkou v České republice je znalost němčiny u zaměstnanců důležitá nebo velmi důležitá. Až na druhém místě vyžadují firmy angličtinu, ostatní jazyky pak jen ve specifických případech.

- Němčina je důležitá hlavně pro pozice ve vedení. Čím vyšší a lépe hodnocená pozice, tím je znalost němčiny důležitější.

- Základy jsou málo. Za dostatečnou znalost se považuje velmi dobrá až pokročilá úroveň jazyka.

- Téměř polovina firem považuje dostupnost německy hovořícího personálu u nás za špatnou až nedostatečnou. Naopak za dobrou ji považuje jen 15 % firem.

- Němčinu nejspíš využijete ke komunikaci s mateřskou společností nebo s německy hovořícími zákazníky.

Zdroj: průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory

Německo je navíc největším českým přímým zahraničním investorem, na celkových investicích se podle Česko-německé obchodní a průmyslové komory podílí zhruba ze čtvrtiny. Pro Česko je Německo také nejdůležitějším obchodním partnerem, tvoří asi třetinu celkového zahraničního obchodu. A platí to i obráceně – pro Německo je zase Česko nejdůležitějším obchodním partnerem ze zemí střední a východní Evropy.

Tyto všechny předpoklady jsou základem kampaně „Šprechtíme“, kterou společně připravily ambasády Spolkové republiky Německo a republiky Rakousko, Goethe-Institut, Centrála pro německé školství v zahraničí, Rakouské kulturní fórum v Praze, Österreich Institut Brno, Obchodní oddělení Rakouského velvyslanectví v Praze a Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Cílem projektu je vrátit německému jazyku na českých školách význam, který mu z ekonomických a kulturních důvodů patří. Co je cílem projektu, poodhaluje Andreas Wiedermann: „Dle průzkumů je němčina nepříliš populární, jelikož platí za těžký jazyk. Právě proto chceme podpořit školy, učitele a ministerstvo školství v tom, aby výuku němčiny koncipovali co možná nejmoderněji, komunikativně a s orientací na praxi. Zároveň také chceme zprostředkovat, že znalosti němčiny v České republice mohou přinést rozhodující výhody nejen pro zaměstnání. Němčina totiž může otvírat dveře k sousedním zemím Rakousku a Německu také v oblasti cestování, setkávání a studia.“

Němčina zkrátka znamená lepší příležitost pro rozvoj v rámci německé či rakouské firmy, širší možnosti dalšího vzdělávání a také se hodí k vytvoření sítě neformálních kontaktů, které se můžou v budoucnu hodit. A to už jsou pořádné důvody, proč se naučit šprechtit.

Text: Lola Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější